Valokuvaaja Turku logo tummana

Blogi

Kalifornian Piilaaksoon kovalla työllä ja positiivisuudella: Risto Lähdesmäki tietää, miten rakkaudellisella johtamisella valloitetaan myös Amerikka

Kalifornian Piilaaksoon kovalla työllä ja positiivisuudella: Risto Lähdesmäki tietää, miten rakkaudellisella johtamisella valloitetaan myös Amerikka

Valokuvaaja Peter Sebastian

Risto Lähdesmäki tietää miten positiivisuus, kova työ ja rakkaudellinen johtamistyyli palkitaan: hänen Idean-nimisen yhtiönsä pääkonttori toimii nykyään Piilaaksossa ja maailman lahjakkaimpia suunnittelijoita työllistäviä suunnittelutoimistoja on globaalisti jo yhteensä 18 suurkaupungissa

Asiakkaani Risto Lähdesmäki on kansainvälisen suunnittelutoimisto Ideanin toimitusjohtaja ja toinen yhtiön perustajajäsenistä. Hänellä on yli viidentoista vuoden kokemus digipalveluiden, käyttöliittymien ja käyttäjäkokemusten suunnittelusta. Kaveri on ollut mukana useissa sadoissa projekteissa: start-upeista aina Fortune 500 listan kärkiyrityksiin. Risto yhdistää designin keinoin ylimmän johdon vision kannattavaan liiketoimintaan. 

Siinä hommassa Lahdesmäki on hienosti onnistunut. Nykyään yhtiön pääkonttori sijaitsee Piilaaksossa, Palo Alton kaupungissa Kaliforniassa Yhdysvalloissa. Palo Alto sijaitsee San Franciscon lahden ympäristön metropolialueella. Ideanin päätoimisto on esimerkiksi Facebookin, Hewlett-Packardin ja monen muun jättiyhtiön pääkonttoreiden naapurissa. 

Mutta mitkä arvot ja tavat ovat olleet tärkeässä asemassa hänen luotsatessaan yhtiötään markkinoiden kirkkaimpiin tähtiin? Kun tätä kysyy Ristolta, vastaus on yksinkertainen: Rakkaus.

Vuodet Ideanilla ovat olleet työntäyteisiä ja sisältäneet onnistumisten lisäksi paljon takaiskuja ja epäonnistumisia. Mutta suomalaisella sisulla periksi ei annettu, vaan aina on noustu yrittämään uudelleen. Kaikki on vaatinut järkyttävän määrän työtä, yrittämistä ja rohkeutta. Sellaisia työpäiviä läpi vuodet, että nukkumiseen jäi hädin tuskin muutamaa tuntia yössä ja lomaa vuodessa korkeintaan viikko. Takavuodet yritystoiminta oli jatkuvasti enemmän tai vähemmän konkurssin partaalla. Onneksi Risto kuitenkin yhtiönsä kanssa luotti tulevaan ja jaksoi edelleen yrittää. 

Ennen pitkää Ideanille alkoi tulla hyvin mittavia tilauksia ja yhtiön toimintaan luottivat jo maailman suurimmat yhtiöt, kuten IBM. Nykyään kirkkaimpiin markkinajohtajiin kuuluva Idean on kovaa vauhtia valloittanut Amerikan markkinoita. Yhtiö työllistää jo 265 alansa huippua 18 eri kaupungissa ympäri maailmaa.

Riston rakkaudellisessa johtamistyylissä henkilökuntaan suhtaudutaan kuin omaan perheeseen. Työntekijät saavat heittää kehiin aluksi hullultakin kuulostavia ideoita ilman epäonnistumisen pelkoa. Juuri tässä tilassa ne rohkeimmatkin ideat pääsevät esiin ja tulevat kuulluiksi – ja niistä usein hiotaan niitä timantteja.

Olen vuosien aikana saanut kunnian toimia valokuvaajana Ideanin monissa upeissa yritysjuhlissa ikuistamassa ainutlaatuisia tilanteita. Ja muutenkin toimiessani monien muidenkin upeiden yritysten kuvaajana ja yhteistyökumppanina olen vuosien aikana laittanut merkille monia seikkoja. Kuitenkin seuraava on jäänyt lähtemättömästi mieleen: Menestyvillä yrityksillä on lämmin ilmapiiri, jossa ihmisiä arvostetaan. Työnantajat kehuvat työntekijöitään ja osaavat antaa kiitosta. Näin myös työnantajat saavat työntekijöiden ja muiden arvostuksen, ei pelolla halliten vaan ansaitsemalla sen. Ja työntekijät haluavat mielellään antaa kehiin parasta osaamistaan.

Halusin kirjoittaa tämän blogauksen inspiroimaan, että tässä taloudellisestikin haastavassa tilanteessa muistetaan edelleen luottaa huomiseen ja ahkeraan yrittäjyyteen. Ydinajatuksena se, että ei anneta pelon ohjata omaa tekemistä. Arvostetaan toisia, ollaan aina nöyrästi halukkaita kehittymään ja kokeillaan rohkeasti uusia tapoja tehdä asioita. Kuten Risto ja moni muu menestyjä on osoittanut, parhaat onnistumiset ja elämykset todellakin tulee mukavuusalueen ulkopuolella. Eli pelko pois ja kohti jännittäviä seikkailuja. 

Kaikkea hyvää ja menestystä vuoteen 2020! 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Picture of Peter Sebastian

Peter Sebastian

Elämästä inspiroituva ja pienistä arkisista asioista iloa saava herkkäsieluinen hetkessä eläjä, joka etsii jatkuvasti positiivista tästä melko kovastakin businessmaailmasta. Kannustaa jokaista löytämään oman juttunsa ja tekemään sitä, mitä rakastaa. Yrittäjänä 18-vuotiaasta lähtien.

Katso muut kirjoitukset
Picture of Peter Sebastian

Peter Sebastian

Elämästä inspiroituva ja pienistä arkisista asioista iloa saava herkkäsieluinen hetkessä eläjä, joka etsii jatkuvasti positiivista tästä melko kovastakin businessmaailmasta. Kannustaa jokaista löytämään oman juttunsa ja tekemään sitä, mitä rakastaa. Yli 16 vuotta yrittäjänä.

Katso kaikki kirjoitukset