Valokuvaaja Turku logo tummana

Blogi

Hyvää Yrittäjän päivää! 12 vuotta yrittäjyyttä takana – minun viisi vinkkiä yrittäjyyteen

Hyvää Yrittäjän päivää! 12 vuotta yrittäjyyttä takana – minun viisi vinkkiä yrittäjyyteen

Valokuvaaja Peter Sebastian

Tuntuu, että vuosi menee aina vaan nopeammin. Taas äsken havahduin siihen, että tänään 5.9. vietetään Yrittäjän päivää. Viime vuotisen Yrittäjän päivän jälkeen onkin ehtinyt tapahtua todella mullistavia asioita niin hyvässä kuin huonossa. Tämän erikoisen kevään ja kesän jäljiltä moni pelkää yrittäjäksi ryhtymistä kun taas toisilla tämä vuosi on avannut mahdollisuuden yrittäjyyteen.

Itse aloitin yrittäjänä vuoden 2008 maaliskuussa. Ajattelin tässä kertoa hieman omasta yrittäjyydestäni ja tällä postauksella haluan tsempata yrittäjiä, yrittäjyyttä harkitsevia ja kaikkia muitakin. Tässä muutamia havaintojani vuosien varrelta ja vinkkejä, joista toivon olevan sinulle hyötyä.

OLE ROHKEA JA LUOTA OMAAN VISIOON

Yrittäjyys on kiehtovaa ja jännittävää. Monesti päätöksissä ja tekemisessä tarvitaan paljonkin rohkeutta. Ilman rohkeutta omakin yrittäjyyteni olisi kariutunut jo alkumetreillä.

Luottamus omaan visioon ja tekemiseen on ehdottoman tärkeää. Tee omaa juttuasi antaumuksella ja arvosta muita ilman, että käytät kallisarvoista energiaasi vertailemalla itseäsi muihin. Aina löytyy joku, joka arvostaa tekemistäsi kun teet sen laadukkaasti ja intohimoisesti. Ennen pitkää se vetää oikeita ihmisiä ympärillesi yhteistyökumppaneiksi ja asiakkaiksi.

Toki yrittäjyyteenkin kuuluu välillä myös epävarmuuden tunteet. Usein peruspositiivisen ihmisen elämä vaikuttaa monelle ulkopuoliselle liiankin helpolta. Kun harva näkee pintaa syvemmälle, miten paljon työtä ja uhrauksia yrittäjä on joutunut tekemään. Esimerkiksi itsellä on ollut uralla monia tilanteita, kun vietän unettomia öitä itkien ja stressaten miten tästä eteenpäin. Tunteille on annettava tilaa ja ne on käsiteltävä. Mutta kun pidät yllä pääsääntöisesti positiivista fiilistä, autat toisia ja teet vilpittömästi hyvää, se tuo iloa ja vie eteenpäin.

Etenkin alkuvuosina on ollut monia hetkiä, joissa oma rohkeus on ollut koetuksella. Esimerkkinä vaikka se, kun minut tilattiin nuorena yrittäjänä ottamaan ryhmäkuva yli 300 työntekijän ryhmästä. Silloin mietin, että aivan mahtava juttu mutta jännittää niin järkyttävästi, että mitenkäs tästä selviää. Vaikka siihen mennessä olin kuvannut useinkin erilaisia kymmenien henkilöiden ryhmiä ja urheilujoukkueita studiossani ja muualla. Ja häissä yli 100 vieraan ryhmiä. Silti se, että olet yksin kaikkien edessä ja ohjaamassa kun koko porukka seuraa tarkkaan tekemistäsi, oli vasta aloittaneena yrittäjänä aina jännittävä paikka.

Mikä noissa tilanteissa sitten jännitti? Se, että entä jos epäonnistun tai kaikki ei menekään kuten olen suunnitellut. Siitä päästäänkin epäonnistumisen pelkoon, joka helposti estää tekemästä upeita juttuja. 

ÄLÄ PELKÄÄ EPÄONNISTUMISTA

Jos joku väittää ettei ole koskaan epäonnistunut, niin hän ei ole todellisuudessa edes yrittänyt mitään. Näin se vaan on. Ja mitä korkeammalla sun rima on, niin voit olla varma että sen yli päästäksesi matkan varrella tulee vastaan myös pettymyksiä ja epäonnistumisia. Niistä pitää ottaa opiksi ja toki parhaansa mukaan yrittää välttää toistamasta samaa virhettä.

Kun lapsi opettelee kävelemään, niin mitä kun hän kaatuu? Hän ei lopeta vaan ponnistaa ylös ja jatkaa niin kauan, kunnes oppii kävelemään. Ja kiitos tämän päättäväisyyden, pian hän jo juoksee. 

Tiesitkö, että monet maailman menestyneimmistä yrittäjistä on urallaan epäonnistuneet todella pahasti ja jopa kokeneet useitakin konkursseja ja velkaantumista? Niin suuria epäonnistumisen tunteita, joiden keskellä moni olisi menettänyt elämänilonkin kokonaan. Se antaa hyvää perspektiiviä, jos välillä tuntuu että aina kaikessa ei ole onnistunut ihan nappiin.

On vain yksi sinä. Ole täysin oma itsesi ja tee parhaasi. Älä luovuta äläkä pelkää epäonnistumista.

USKALLA MYÖS ULKOISTAA

Monesti yrittäjä haluaa pitää kaikki langat niin sanotusti omissa käsissä. Itse olen myös tähän liikaa erehtynyt. Mutta jos haluaa keskittyä täysin omaan ydinosaamiseen, täytyy uskaltaa ulkoistaa asioita ja investoida toisen alansa osaavan ammattilaisen työpanokseen. Esimerkkinä kirjanpito: jos et itse ole siihen pätevä etkä halua hoitaa kirjanpitoa itse, niin hanki pätevä kirjanpitäjä. Se on investointi, joka maksaa itsensä varmasti monin kerroin takaisin jo lyhyelläkin aikavälillä, puhumattakaan vuosista.

Itse oon sitä kastia, jolla on taipumusta haluta tehdä kaikki itse. Kyllä, näistä nettisivuista lähtien. Toki nettisivustojen tekoa on tullut opeteltua jo 12-vuotiaasta lähtien ja teini-ikäisenä tuli toteutettua tilattuja sivustoja yrityksille ja erilaisille tapahtumille. Lisäksi hakukoneoptimointia ja niin edelleen.

En ole panostanut markkinointiin juuri koskaan. Useinkin kuulee, että yrittäjällä pitäisi olla vähintäänkin muutaman sadan euron kuukausittainen markkinointibudjetti. Ja moni yrittäjä on sanonut, että ei yritys voi pysyä edes pystyssä ilman markkinointia. Itse olen erittäin onnekas ja kiitollinen siitä, että upeiden asiakkaideni ansiosta puskaradio ja itse toteuttamani hakukoneoptimointi on tuonut asiakkaita kaikkina yrittäjyyteni vuosina. 

Mutta kun mietin asiaa näin jälkeenpäin ja yleisesti ottaen, niin markkinoinnilla on varmasti hyvin tärkeä rooli yrityksen toiminnassa. Ja se kannattaa ulkoistaa nimenomaan sellaiselle, joka sen osaa ja on aidosti kiinnostunut sun yrityksen menestymisestä. 

OPETTELE SANOMAAN ”EI”

Itse tein töitä vuosikausien ajan hirveän kovalla tahdilla JA liian halvalla. En kunnolla osannut vetää rajoja enkä myöskään osannut sanoa ei. Pari työuupumusta viisaampana voin jo todeta, että se ei kannata. 

Sen sijaan olen isojen ja kipeidenkin päätösten myötä jättänyt liian kuormittavat työt kokonaan pois, koska haluan hoitaa asiat intohimoisesti ja innolla. Haluan palvella asiakasta hyvin ja tehdä työtä korkealla laadulla. Tämä ei vain onnistu, jos yritän miellyttää aivan kaikkia ja työskentelen jatkuvasti burnoutin partaalla.

Työnkulun rakentaminen tehokkaaksi ja omaa hyvinvointia palvelevaksi on ollut itselleni äärimmäisen tärkeää. Näin pystyn antamaan asiakkaalle kaikkeni ja samalla nauttimaan työstä.

NAUTI ELÄMÄSTÄ JA LEPÄÄ RIITTÄVÄSTI

Muista pitää lomaa, vaikka se tuntuisikin vaikealta. Itse pyrin nykyään siihen, että työviikot eivät enää ole kohtuuttoman pitkiä vaan jää aikaa myös muulle tärkeälle elämässä, kuten liikunnalle ja harrastuksille. Elämä ei saa olla pelkkää työtä. Syö pääsääntöisesti terveellisesti, nuku riittävästi ja nauti elämästä! 

BONUS: USKALLA UNELMOIDA!

Unelmoi ja aseta tavoitteita. Ole valmis tekemään töitä unelmien ja tavoitteiden saavuttamiseksi. Tämä on ollut hyvin tärkeä osa omaa yrittäjyyttäni. Monet unelmat ovat jo toteutuneet. Sellaisetkin, joiden en vielä vuosia sitten uskaltanut edes ajatella koskaan toteutuvan.

Innolla teen töitä unelmien toteutumisen eteen jatkossakin. Tee sinäkin! Mutta ole varovainen mitä unelmoit, sillä ahkerasti unelmien eteen työskentelemällä ne lopulta toteutuvatkin 😉

Hyvää Yrittäjän päivää ja tsemppiä sulle kaikkeen elämässä! 

#yrittäjänpäivä #sellainenonyrittäjä

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Peter Sebastian

Peter Sebastian

Elämästä inspiroituva ja pienistä arkisista asioista iloa saava herkkäsieluinen hetkessä eläjä, joka etsii jatkuvasti positiivista tästä melko kovastakin businessmaailmasta. Kannustaa jokaista löytämään oman juttunsa ja tekemään sitä, mitä rakastaa. Noin 15 vuotta yrittäjänä.

Katso muut kirjoitukset
Peter Sebastian

Peter Sebastian

Elämästä inspiroituva ja pienistä arkisista asioista iloa saava herkkäsieluinen hetkessä eläjä, joka etsii jatkuvasti positiivista tästä melko kovastakin businessmaailmasta. Kannustaa jokaista löytämään oman juttunsa ja tekemään sitä, mitä rakastaa. Noin 15 vuotta yrittäjänä.

Katso kaikki kirjoitukset